طراحي سايت چيست؟ بررسي مفهوم طراحي سايت
پاسخ به سوال طراحي سايت در مشهد چيست ساده به نظر مي رسد، بله درست است اگر بخواهيد به صورت گذرا به اين سوال پاسخ دهيد پاسخ ساده اي خواهد داشت، در ادامه تعريف ويكي پديا از طراحي وب را قرار داديم:
طراحي سايت چيست از ديدگاه ويكي پديا:
طراحي وب به مهارت ساخت و راهاندازي صفحات وب گفته ميشود. تيم برنرز لي، مخترع وب، با برپايي يك سايت وب در اوت ۱۹۹۱، نام خود را به عنوان نخستين سازندهٔ وب در تاريخ نگاشت. او در نخستين وب سايتش، از اَبَرمتن و پيوندي براي ايميل (پست الكترونيك) استفاده كرده بود.
در آغاز، وب سايتها با كُدهاي ساده HTML نوشته ميشدند، گونهاي از زبان نشانهگذاري كه ساختار سادهاي به وب گاهها ميداد، شامل سرتيتر و پاراگراف، و توانايي پيوند دادن به آدرسهاي ديگر از طريق ابرپيوند. در مقايسه با روشهاي ديگر، اين راه تازه و متفاوتي بود كه كاربران به سادگي ميتوانستند با يك مرورگر، صفحههاي پيوند خورده را باز كنند.
با پيشرفت وب و هنر طراحي آن، زبان كُدنويسي اش، اَبَرمتن يا اچ تي امال، پيچيدهتر و پرانعطاف تر شد. ابزاري مانند جدولها كه بيشتر براي نمايش نمودارهاي دادهاي بودند، بزودي مورد استفاده نادرست، براي چيدمانهاي پنهان در صفحههاي وب قرار گرفتند. با پيدايش الگوهاي آبشاري وب يا «CSS»، روش نادرست طراحي با جدولهاي پنهان در صفحه از گردونه خارج، و به جاي آن استفاده مناسب از زبان كمكي «CSS» جايگزين شد.
فناوريهاي يكپارچهسازي پايگاه داده (Database)، مانند زبانهاي كُدنويسي سمت سرور (Server-Side Scripting) مانند CGI، PHP، ASP. NET، ASP، JSP و ColdFusion، و استانداردهاي طراحي مدرن با الگوها (CSS)، ساختار وب سايتها را باز هم تغيير داده و آن را پيشرفته تر كردهاند.
سايت واكنش گرا يا سايت ريسپانسيو (responsive) سايتي است كه با ابعاد و رزولوشن دستگاههاي مختلف سازگاري دارد و كاربران بدون توجه به اينكه صفحه نمايش دستگاهشان كوچك باشد. همچنين با آمدن نگارههاي جاندار و فناوريهاي پويانمايي به صفحهها، مانند فلَش (Flash)، چهره وب بيشتر از پيش تغيير كرد و توانمنديهاي تازه به سازندگان رسانه و طراحهاي وب داده شد.
تعريف طراحي سايت چيست به زبان ساده:
اگر بخواهيم تعريف ساده اي از طراحي وب سايت مشهد داشته باشيم بايد بگيم طراحي سايت به معناي طراحي و ساخت يك وب سايت يا بهينه سازي و ري ديزاين يك سايت قديمي در بستر اينترنت است.
تاثير شركت مايكروسافت در پيشرفت سايت ها
در سال ۲۰۰۰ ميلادي شركت مايكروسافت با معرفي اولين نسخه از مرورگر Internet Explore براي سيستم عامل مك انقلاب بزرگي در مرورگر هاي اينترنتي و طراحي سايت هاي اينترنتي به راه انداخت. اولين نسخه از مرورگر Internet Explore به صورت كامل از HTML 4.1 و CSS 1 پشتيباني مي كرد كه اين خود پيشرفت عظيمي بود. اين را هم خدمت تون عرض كنم كه اولين مرورگري كه به صورت كامل از تصاوير با فرمت PNG پشتيباني مي كرد همين مرورگر بود.
وب ديزاين چيست؟
طراحي سايت ، طراحي وب سايت، وب ديزاين يا WEB-DESIGN به مراحل ساخت و طراحي يك وب سايت و ساخت يك پايگاه اينترنتي براي ارائه خدمات محصولات يا معرفي يك شركت يا اطلاع رساني گفته مي شود.
در واقع طراحي سايت در مشهد شامل ۴ مرحله اصلي مي شود كه در ادامه هر مرحله را به صورت كامل توضيح مي دهيم:
مرحله اول: طراحي واير فريم
در مرحله اول از طراحي سايت بايد با توجه به نياز هاي مشتري و نوع سايت ابتدا يك نماي كلي از سايت را طراحي كرد و يك نقشه كلي از صفحات سايت و اينكه جايگاه و چيدمان المان ها و عناصر مختلف را تعيين كرد به اين مرحله از طراحي سايت به اصطلاح طراحي واير فريم گفته مي شود.
مرحله دوم طراحي سايت چيست؟ طراحي گرافيك سايت
بعد از اينكه در مرحله طراحي واير فريم محل قرار گيري عناصر سايت مشخص شد حال نوبت به طراحي گرافيك سايت مي رسد. منظور از طراحي گرافيك سايت اين است كه با استفاده از نرم افزار هاي مخصوص اين كار به طراحي واير فريم رنگ و لعاب داده و با توجه به نوع كسب و كار اينترنتي كه قرار است با سايت راه اندازي شود رنگ بندي و گرافيك سايت طراحي مي شود.
مرحله سوم طراحي سايت چيست؟ كدنويسي و برنامه نويسي سايت
بعد از طي شدن مراحل طراحي وايرفريم و طراحي گرافيك سايت نوبت به مرحله برنامه نويسي سايت مي رسد. در مرحله برنامه نويسي سايت هم با توجه به نياز هاي مشتري و مدل سايتي كه قرار است طراحي شود مي توان روش هاي مختلفي را براي بخش مديريت سايت انجام داد. براي اين منظور مي توان از سيستم هاي مديريت محتوا مانند وردپرس استفاده كرد يا اينكه يك فريم ورك اختصاصي از صفر برنامه نويسي كرد. تصميم اينكه اين بخش از كدام مورد استفاده شود بيشتر به بحث هزينه ها و نياز مشتري بر مي گردد كه بر اساس اين فاكتور ها بايد تصميم گيري كرد.
مرحله چهارم از طراحي سايت چيست؟ راه اندازي سايت به صورت كامل
بعد از انجام ۳ مرحله قبل از مراحل طراحي سايت چيست به مرحله آخر كار يعني راه اندازي سايت در بستر جهاني اينترنت كه در هر نقطه از جهان قابل دسترسي باشد. در مرحله آخر بعد از تهيه يك هاست مناسب و انتخاب يك نام دامنه مناسب سايت را پيكربندي كرده و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
وظايف يك طراح سايت چيست؟
همان طور كه مراحل يك طراحي سايت را در قسمت قبل خوانديد وظايف يك طراح سايت به اين بستگي دارد كه مسئوليت انجام كدام قسمت را بر عهده گرفته است. در واقع براي راه اندازي يك سايت حرفه اي به دو تيم يا شخص نياز هست، يك تيم براي طراحي بخش Front-end يا همان شكل و ظاهر سايت و تيم يا شخصي ديگر براي بخش Back-end كه شامل كدهاي سمت سرور يا همان طراحي وساخت قسمت مديريت سايت است. در ادامه وظايف هر كدام از تيم هاي فرانت اندكار و بك اند كار را به صورت كامل شرح مي دهيم.
وظايف يك فرانت اند Front-end كار براي طراحي سايت چيست؟
فرانت اند سايت شامل تمامي بخش ها و كدهاي سايت است كه در معرض ديد عموم قرار دارند و تمامي ويژگي هاي ظاهري يك سايت توسط تيم يا فرد فرانت اند كار طراحي و ساخته مي شود. در حقيقت تمام قسمت هاي يك سايت كه توسط بازديدكنندگان قابل ديدن است بخش فرانت اند سايت نام دارد.
براي طراحي و توسعه ظاهر يا همان Front-end يك سايت نياز به برنامه نويسي به زبان هاي HTML , CSS , JAVA-SCRIPT است و يك توسعه دهنده Front-end كار بايد به اين زبان ها تسلط كافي داشته باشد. البته معمولا در پروژه هاي بزرگ و براي سايت هايي كه گرافيك در آن اهميت ويژه اي دارد از يك گرافيك كار هم براي طراحي قسمت هاي گرافيكي مانند آيكون هاي سايت، تصاوير بخش هاي مختلف و تنظيم و رنگ بندي سايت استفاده مي شود.
وظايف يك بك اند Back-end كار براي طراحي سايت چيست؟
در ابتدا بزاريد يك توضيح مختصر راجع به بك اند يك سايت داشته باشيم: در حقيقت تمامي كدهاي سمت سرور و كدهايي كه توسط كاربران سايت قابل ديدن نيست كدهاي بك اند يا Back-end ناميده مي شوند. توسعه دهنده بك اند Back-end يك تيم يا شخص است كه مسئوليت كدنويسي ساختار و ستون هاي اصلي يك سايت را بر دوش دارد. در واقع تمامي امكانات و عملكردهاي يك سايت بايد در بخش بك اند سايت كدنويسي شوند. معمولا براي طراحي و برنامه نويسي بخش Back-end بك اند سايت از زبان هاي برنامه نويسي Python، ASP و PHP استفاده مي شود.
ابزارهاي مورد نياز يك طراح سايت چيست؟
ابزار هاي طراحي سايت چيست؟ در ادامه مي خواهيم به اين سوال پاسخ دهيم، حتما بعد از خواندن عنوان اين قسمت با خودتان فكر كرديد كه اولين ابزار براي طراحي سايت يك كامپيوتر قدرتمند است! بله درست فكر كرديد ابتدايي ترين ابزار براي طراح سايت شدن تهيه يك كامپيوتر يا لب تاب قدرتمند است كه بتواند برنامه هاي گرافيكي و برنامه هاي كدنويسي را به راحتي اجرا كند و در زمان كار هنگ نكند تا تمامي حواس طراح سايت به كار اصلي معطوف باشد. در قدم بعدي ابزار هاي طراحي وب با توجه به مراحلي كه در بالا خوانديد متفاوت خواهد بود، اما يكي از اصلي ترين ابزار هاي طراحي وب همان زبان هاي برنامه نويسي و فريم ورك هاي مربوط به آن زبان هستند كه با توجه سليقه فرد طراح و مدل سايت انتخاب مي شوند.
انواع طراحي سايت چيست؟
سايت ها به ۲ دسته كلي تقسيم بندي مي شوند:
سايت هاي استاتيك
سايت هاي دايناميك
در ادامه سايت هاي استاتيك و سايت هاي دايناميك را به صورت كامل شرح خواهيم داد وتوضيح مي دهيم كه هر كدام در كدام مدل سايت ها استفاده مي شوند.
طراحي سايت استاتيك چيست؟
در قسمت قبل با فرانت اند و بك اند سايت به خوبي آشنا شديد و ديديد كه هر كدام چه وظايفي بر عهده دارند، با اين مقدمه به توضيح سايت هاي استاتيك مي پردازيم. در سايت هاي استاتيك در واقع تنها قسمت فرانت اند كار انجام مي شود، يعني هر كدام از صفحات يك سايت به صورت جدا طراحي شده و در سرور بارگذاري مي شوند.
در سايت هاي استاتيك مدير سايت نمي تواند محتواي سايت را تغيير دهد و براي تغيير دادن آن يا بايد خود طراحي سايت را ياد بگيرد يا بايد يك طراح سايت را استخدام كند تا تغييراتي كه مي خواهد را بتواند انجام دهد. معمولا در زمان حاضر كه سيستم هاي مديريت محتواي بسيار حرفه اي همانند وردپرس روي كار آمدند استفاده از سايت هاي استاتيك خيلي كم شده است. معمولا براي طراحي سايت هاي شركتي كوچك يا سايت هاي معرفي كه تا مدت ها محتواي آن تغيير نخواهد كرد از سايت هاي استاتيك استفاده مي شود.
طراحي سايت دايناميك چيست؟
سايت هاي دايناميك پويا هستند و در طراحي سايت هاي دايناميك هر دو بخش فرانت اند و بك اند برنامه نويسي مي شوند. در سايت هاي دايناميك برنامه نويس بك اند وظيفه پويا سازي وب سايت را بر عهده دارد و با استفاده از كدهاي سمت سرور اسكريپتي را طراحي مي كند كه سايت به صورت كامل پويا باشد.
پويا و دايناميك بود سايت به اين معني است كه تمامي محتواي صفحات سايت توسط مدير سايت قابل تغيير است و ممكن است هر روز يك صفحه جديد با محتواي متغيير در سايت منتشر شود مانند سايت هاي خبري يا مجله اي كه در هر روز چندين اخبار جديد را در صفحات جديد منتشر مي كنند.